EKSTRA DEVIŠKO OLJČNO – OLIVNO OLJE »RONKALDO« Z ZAŠČITENO OZNAČBO POREKLA (Z.O.P.) SLOVENSKE ISTRE

Ekstra deviško oljčno (olivno) olje »RONKALDO« ne izvira iz starih družinskih korenin, pač pa iz ljubezni »na prvi pogled«. Ljubezni za OLEO, drevo oljke, tako lepo, vitalno in trdoživo. Ljubezen do tistih oljčnih dreves zaraslih z robido na zapuščenih Istrskih pobočjih. Ljubezen, ki jo spremlja strast do zemlje, globoka spoštljivost za okolje in velika rahločutnost za lepoto pokrajine. Obenem pa izvira tudi iz trdega dela, ki je pustilo ob strani stare navade in antične pregovore ter se je naslonilo na sodobna znanstvena dognanja, stalna strokovna izpopolnjevanja, poskuse v nasadih, vse to z željo po doseganju najvišje, senzorične, kvalitete olja. Vse to je »RONKALDO«, olje vrhunske kvalitete, ki se ponaša z evropsko oznako »ZAŠČITENA OZNAČBA POREKLA – Z. O. P.«, pridelano ob sonaravni, okolju prijazni integrirani pridelavi oljčnih plodov.

LOKACIJA NASADOV

Oljčniki RONKALDO se raztezajo na naravnem amfiteatru imenovanem Ronkaldo na JV zaselka Baredi nad Izolo (SLO) – povprečno 140 m.n.v. Oljke v oljčnih nasadih RONKALDO dozorijo na s soncem obsijanih gričih izolskega zaledja ob božanju morskih vetrov . Idealna lega omogoča oljčnim drevesom optimalno osvetljenost, zračnost in toploto.

SORTNI IZBOR

Na cca. 2,16 ha površin imamo zasajenih 650 oljčnih dreves od tega 50% predstavlja Istrska belica, 22% Leccino, 10% Maurino, preostanek pa so Itrana, Buga, Pendolino ter namizne sorte : Štorta in Mata.

OBIRANJE

Oljke se obirajo ročno z grabljicami in mehanskimi pomagali v času optimalne zrelosti. Obiranje se prične običajno v prvi dekadi novembra in zaključi v najkrajšem možnem času. Najboljše organoleptične karakteristike plodov se namreč dosežejo v obdobju ko plodovi še niso popolnoma dozoreli. Obirajo se zdravi plodovi, nikoli s tal, ki se do predelave hranijo v perforiranih zabojih, v plasteh ki niso debelejše od 10 cm, s tem se izognemo pregrevanju in fermentaciji.

PREDELAVA

Predelava oljk (stiskanje) se opravi v roku 24 ur v bližnji izolski torklji – oljarni s hladnim stiskanjem in kontinuirano metodo. S tem pridobimo pristen oljčni sok iz plodu oljke (olive) – ekstra deviško oljčno olje.

SKLADIŠČENJE OLJA

Cisterne iz nerjavečega jekla v katerih hranimo olje se nahajajo v prostoru s kontrolirano temperaturo (okrog 16°C) in z dušikom preprečujejo stik olja z zrakom in s tem oksidacijo.

KARAKTERISTIKE OLJA »RONKALDO«

Oljčno (olivno) olje »RONKALDO« je zavestno nefiltrirano, da bi s tem ohranili vse njegove karakteristične lastnosti. Olje se prečisti (zbistri) v procesu naravne dekantacije. Ima zelo nizko kislinsko stopnjo in optimalne druge kemijske parametre, kar omogoča olju dolgotrajno obstojnost ob doseganju predpisanih organoleptičnih in senzoričnih standardov. Okus olja je srednje intenziven, grenak in pikanten ter sveže sadežen. S časom postaja olje bolj harmonično, zlato rumene barve, bistro. Okus olja je intenziven, karakteriziran z intenzivnimi rastlinskimi notami po artičoki, divjem radiču, solati in travi z okusom mente in rožmarina. Okus v ustih je poln in kompleksen ter obogaten s toni svežih vrtnin ter harmoničnih dodatkov začimb kot sta črn poper in vanilja. Grenkost in pikantnost sta lepo razporejena in zaokrožujeta okus po sladkem mandlju.

PRIPOROČILA ZA UPORABO

Najboljše lastnosti olja »RONKALDO« pridejo do izraza ob njegovi neposredni uporabi ob sveži hrani. Najbolj se prilega k morskim predjedem in zelenjavnim marinadam. Zelo se ga priporoča tudi pri pripravi minešter, zelenjavnih juh, školjk, obar z morski raki, kuhanih rib, divjačine na žaru ter ob uležanih trdih sirih (parmezan).

Certifikat zaščitene označbe porekla

Certifikat zaščitene označbe porekla

Certifikat zaščitene označbe porekla

Olje ima zaščiteno geografsko poreklo, nosi zaščiteno označbo porekla. Območje rasti oljk in pridelave tega oljčnega olja je omejeno z zunanjimi mejami občin Koper, Izola in Piran. Olje mora biti pridobljeno le iz posebnih sort oljk: istrska belica (vsaj 30 %), leccino, buga, črnica, maurino, frantoio in pendolino. Večino oljk se obira ročno, kar zagotavlja boljšo kakovost olja. Olje se pridobiva s hladnim stiskanjem pri temperaturi, ki je nižja od 27 °C, predelava pa mora biti izvedena v 48 urah potem, ko so bile oljke obrane in to v certificiranih oljarnah z vrhunsko tehnologijo predelave. Oljčniki morajo biti vključeni v integrirano ali biološko pridelavo oljk.
Za to olje je značilna visoka vsebnost oleinske kisline in nizka vsebnost linolne kisline, kar daje olju posebno stabilnost pri skladiščenju in uporabi. Za olje je značilna sadna aroma. Je nekoliko grenkega in pikantnega okusa, kar je posledica visoke vsebnosti bifenolov, ki so tudi antioksidant, zato tudi vplivajo na dobro stabilnost olja.

ROK UPORABE IN NASVETI ZA HRAMBO

Najbolj polno in hranilno bogato je olje takoj po stiskanju, vendar pa ob primernem skladiščenju ohrani predpisane organoleptične in prehrambene lastnosti do 18 mesecev. Za pravilno skladiščenje se priporoča olje umakniti od izvorov toplote (priporočljive temperature so med 12 – 22 °C, idealno 16 °C), izvorov svetlobe ter od snovi, ki oddajajo slab vonj. Najbolje je olje hraniti v temnih steklenih ali inox posodah. Priporočamo, da posod – steklenic ne puščate odprtih, da bi se s tem omejili proces oksidacije.

PREHRAMBENE LASTNOSTI KAKOVOSTNEGA EKSTRA DEVIŠKEGA OLJČNEGA – OLIVNEGA OLJA*

Ekstra deviško oljčno – olivno olje sestavljajo skoraj izključno nenasičene maščobne kisline, od teh je 70 – 80 % oleinske kisline (enkrat nenasičene) in 20 – 30 % večkrat nenasičenih maščobnih kislin, med temi omega 3 in omega 6, vse izredno pomembne za kardio vaskularno zaščito. V manjših količinah (do 1 %) pa vsebuje tako imenovane neumiljive (netriacilglicerolne) snovi, ki dajejo olju posebno mesto v kulinariki.

Oljčno olje je lahko prebavljivo, pospešuje izločanje želodčnih sokov in omogoča boljšo absorpcijo vitaminov, zlasti vitamina E. Varovalni učinki so posledica visoke vsebnosti antioksidantov, predvsem biofenolov (imenovani tudi polifenoli), ki jih vsebuje oljčno olje in uravnotežene maščobno kislinske sestave.
Poleg visoke vsebnosti biofenolov, so zelo pomembne sestavine oljčnega olja v maščobah topne oblike vitaminov A, D, E, K. Biofenoli so izjemno pomembni, ker preprečujejo oksidacijske procese tako v olju kot v človeškem organizmu. S tem delujejo preventivno na celične poškodbe in razvoj rakastih tvorb.
Olivno – oljčno olje znižuje LDL (»slab« holesterol) in zvišuje HDL (»dober« holesterol). Je edino olje, ki vsebuje povišano koncentracijo beta-sito-stirolov, sestavina, ki zavira absorbcijo holesterola.

Poleg tega, da je olivno – oljčno olje najbolj prebavljiva maščoba, ščiti celoten prebavni trakt: ugodni učinki pri gastro intestinalnih težavah so znani že iz davnine.
Primerno je tudi za prehrano dojenčkov, saj je oljčno – olivno olje po kislinski sestavi zelo podobno materinemu mleku.

Tudi v zrelih letih je oljčno – olivno olje nepogrešljivo, saj spodbuja absorpcijo kalcija in njegovo mineralizacijo ter s tem preprečuje osteoporozo

Uporaba in uživanje oljčnega olja predstavlja dan danes življenjski stil, na katerega se sklicujejo številni, saj je obenem sinonim za zdravje, lepoto in kakovost življenja – na kratko DOBRO POČUTJE.

* Navedbe so veliki večini plod znanstvenih dognanj

| 
x

Na naši stran uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Copyright © 2019 Ronkaldo